Na apen klonen de mens aan de beurt?

apen klonenEind januari hebben Chinezen bekend gemaakt dat ze tot apen klonen overgegaan zijn. Dit bericht kwam enkele weken na de geboorte van de makaken Zhong Zhong en Hua Hu. Ze hebben dezelfde technologie gebruikt als die waarmee het schaap Dolly in de jaren negentig van de vorige eeuw is gekloond. Apen en mensen behoren beide tot de primaten. Ze verschillen niet meer dan 4% in hun DNA. Mensen klonen lijkt nu wel heel dichtbij gekomen. Wat staat ons nog in de weg?

Mensen klonen verboden, apen klonen niet

In de meeste landen is het klonen van mensen strikt verboden. Het is niet ethisch en ook moeilijk. Je hebt nogal wat vrouwen nodig die zwanger willen worden voordat er een geslaagde kloon op de wereld komt. Om de techniek goed te kunnen ontwikkelen heb je het al snel over duizenden vrouwen. Al met al lijkt het nog een futuristisch vergezicht.

Kunnen we een land verbieden mensen te klonen?

Is het ondenkbaar dat er een land is waar klonen wel toegestaan wordt? Of wat te denken van de mogelijkheid dat vrouwen uit arme landen wel bereid zijn om zwanger te worden als er een forse vergoeding tegenover staat? Er zijn ook andere ontwikkelingen. Zo zijn er wetenschappelijke gedachten over een kunstbaarmoeder. De ongeboren baby groeit dan op in een laboratorium. De moeilijkheid om vrouwen te vinden die een zwangerschap van een kloon willen doorlopen is er dan niet meer. Het pad voor regimes die hun beste soldaten willen klonen ligt dan open. De DNA- en kloontechniek is relatief laagdrempelig en eenvoudig toe te passen.

Voorlopig nog geen gekloonde mensen

De verwachting is dat mensen klonen nog lang niet aan de orde is. Maar ondenkbaar is het niet meer. Met de technologie van 20 jaar geleden zijn nu apen gekloond. De vraag is in welk land een nieuwsgierige wetenschapper alle ruimte krijgt. In de thriller De Biomens is de mensheid een stapje verder gegaan. We hebben massale kweekfaciliteiten neergezet waar Biomensen zonder bewustzijn worden geproduceerd. Die ingezet kunnen worden zoals wij dat willen. Die niet méér nodig hebben dan wat voedsel en een plek om te slapen. We hebben dan de ideale robot gemaakt. Maar wat als dit helemaal fout loopt?

Lezen wat de ervaringen en belevenissen zijn van een Biomens? Het boek is hier te bestellen