Na 35 jaar een uitgever voor De Biomens vinden

Een boek uitgeven anno 2017 is niet meer als in 1983. Een uitgever voor De Biomens vinden was niet eenvoudig.

Toen ik eindelijk na 35 jaar mijn manuscript af had stuurde ik alle grote uitgevers een exemplaar. De stapel geprinte exemplaren voelde imposant aan. Er lag een echt boek op onze eettafel. In grote enveloppen gingen ze naar de uitgevers.

Auteur moet een bekende Nederlander zijn

Van de meeste uitgevers kreeg ik binnen een week antwoord. Ze konden het niet in behandeling nemen omdat ze heel veel inzendingen per week ontvingen. Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig wel een boek schrijft. Gelukkig kwam er na een paar weken van twee uitgevers het verlossende bericht. Na een eerste beoordeling waren ze geïnteresseerd en namen het verder in behandeling. Dit  zou wel enige tijd in beslag nemen. Er werd enig geduld van me gevraagd. Dat had ik gelukkig wel. Wat maakt een aantal weken uit als je 35 jaar voor het schrijven uitgetrokken hebt.

Daar lag dan, na twee en een halve maand, de eerste brief in de brievenbus. Snel opende ik hem en helaas, ze zagen er van af om het uit te geven. Dezelfde week ontving ik ook de tweede brief. Dezelfde afwijzing. Ze gingen niet over tot uitgeven omdat ze maar 1 tot 2 nieuwe auteurs per jaar een kans geven. Ondertussen had ik me wat verdiept in de uitgeverswereld. Het is kommer en kwel. Het lijkt niet meer te gaan om het werk wat de auteur na lang zwoegen gerealiseerd heeft. Het gaat om de kans dat het in grote aantallen verkocht wordt. Alleen als je een bekende naam hebt, je bekend bent wordt je boek uitgegeven. Bijna elke bekende Nederlander komt met een boek. Kijk maar naar de boekadvertenties van deze maand. Bij velen vraag ik me wel af of het niet voor ze wordt geschreven.  Mogelijk wordt alleen hun bekende naam gebruikt…..

Vervolgacties om uitgever voor De Biomens vinden

De BiomensIn mijn zoektocht naar een uitgever ben ik daarna van alles tegengekomen. Bijvoorbeeld bandieten die direct met een overeenkomst van €3.000,- kwamen. Zij zouden dan alles verzorgen. Maar gezien de kwaliteit van mijn manuscript raadden ze het premiumcontract van €5.000,-. aan….. Ook kwam er een bijzondere uitgever voorbij. Zij geven beginnende auteurs de kans om bijna kosteloos een boek uit te geven. Heel mooi om te zien wat zij doen. Dit kunnen zij omdat het boek pas geprint wordt als het besteld wordt. En de auteur krijgt ook nog een kleine vergoeding per verkocht exemplaar.

Ik heb verder gezocht en kwam bij een pareltje van een uitgever uit: ParisBooks. Zij zijn het die na 35 jaar De Biomens gaan uitgeven.

Lees hier meer over hoe ik in 35 jaar de triller heb afgerond.

Boekpresentatie op 28 januari

De Biomens wordt op 28 januari gepresenteerd in het mooie Dorpshuis/Bibliotheek van Harmelen op de Schoollaan 8. Vanaf 14.00 uur zijn de deuren open.
Hier kunt u zich aanmelden.

Het boek kan ook al besteld worden.