Mammoet Klonen: binnenkort weer op aarde?

Het is slechts een kwestie van tijd en toeval wanneer het eerste levensvatbare bloed van een mammoet gevonden wordt. Hiermee kunnen we een mammoet klonen. Het gemis aan levensvatbaar bloed is het enige wat ons tegenhoudt om een mammoet te klonen. En het kan vandaag of morgen zomaar gevonden worden. En anders is er de Crisp-Cas-technologie nog. Met deze DNA-schaar kunnen we het DNA van een mammoet nabouwen. Dit is een langere weg en dan zijn we minimaal tientallen jaren verder voordat het iets oplevert.

Hoever willen we gaan? Willen we mensen zonder bewustzijn gaan klonen? En deze inzetten als de ideale robot? In de thriller De Biomens is dit werkelijkheid geworden. Lees hier een paar fragmenten.

Mammoet Klonen
Een documentaire van Motherboard met de stand van zaken over klonen

Mammoeten liepen 4.000 jaar geleden nog op de aarde

De mammoet is nog niet zo heel lang geleden uitgestorven. De laatste kuddes trokken 4.000 jaar geleden naar Siberië en daar liggen veel kadavers bevroren in de grond. Twee ontwikkelingen zorgen ervoor dat er veel mammoeten opgegraven worden. De eerste reden is dat door de opwarming van de aarde ook steeds meer mammoeten aan de oppervlakte zichtbaar worden. En dat de grond zachter wordt door de dooi en erin gegraven kan worden. Een andere oorzaak is het verbod van ivoor van de olifanten en neushoorns. In Rusland is er een grote “jacht” begonnen op de gigantische slagtanden van de mammoet. Dit ivoor vindt zijn weg grotendeels naar Azië. De hoop is dat er ook levensvatbaar bloed gevonden wordt van een mammoet. Met de grote “jacht” op het ivoor is ook de kans groter dat het vloeibare bloed gevonden wordt.

Vloeibaar bloed en vers vlees van mammoeten gevonden

Een Russische expeditie heeft in 2013 op een afgelegen eiland in de Noordelijke IJszee onderzoek gedaan naar mammoeten. Ze vonden er een grote, vrouwelijke wolharige mammoet. Bij het onderzoek brak het ijs in de maag en stroomde bloed in vloeibare vorm uit het dier. Het bloed was donker van kleur en het spierweefsel had de kleur van vers vlees. Hiermee zitten we heel dicht tegen het weer tot leven wekken van een mammoet. In de Verenigde Staten worden klonen van geslachte koeien tot leven gewekt. De cellen van deze koeien zijn na de slacht nog bruikbaar om te klonen. De nakomelingen van deze koeien leveren superieur barbecue vlees op.

Neanderthaler weer tot leven wekken

In de documentaire van Motherboard zegt de wetenschapper (na 8 minuten) dat hij een mens kan klonen. Legaal geeft hij aan het niet te kunnen, maar technisch wel. Als je vandaag de dag honden, koeien en paarden kunt klonen, kun je ook mensen klonen. In veel landen in de wereld is klonen van dieren legaal en zijn er productiecentra waar op grote schaal 100 procent identieke dieren worden gekweekt. Een nieuwe kloon laten maken van je al op leeftijd zijnde huisdier kan in Zuid-Korea voor 50.000 euro. In Argentinië worden de beste paarden gekloond voor polowedstrijden. Als er levensvatbaar bloed wordt gevonden van een Neanderthaler kunnen we die vandaag nog klonen. De herrijzenis van deze uitgestorven menssoort is dan een feit.

Mammoet klonen, vinden we het verantwoord?

Dit is een lastige vraag. De kloontechnologie ontwikkelt zich in alle hoeken en gaten van de wereld. Dus ook in zeer verschillende culturen. In de Europese Unie is klonen verboden. In Argentinië is het klonen van dieren toegestaan. En in Zuid-Korea doen ze het gewoon omdat het kan.

Andere ethische vragen zijn of het dier wel levensvatbaar is. Is het gras van nu wel geschikt voor een mammoet? Of zal het beest ziek en zwak worden omdat de maag en darmen het gras van de 21e eeuw niet kunnen verwerken om vervolgens jong te sterven? Het zal ook eenzaam zijn. Het wordt niet geboren in een kudde. Een mammoet is net als de Olifant een sociaal dier. De vraag is hoe het zich zal ontwikkelen in een voor hem of haar volledig eenzame wereld.

Technisch kunnen we al veel. De vraag is of we het wel moeten willen. Of hebben we niets te willen en gaat het toch wel gebeuren?

Thriller De Biomens

De Biomens

In de thriller De Biomens ervaar je de belevenissen van een gekloond mens zonder bewustzijn. Het boeit vanaf het begin en je wilt het boek niet meer weg leggen als je er eenmaal aan begonnen bent. Na afloop blijf je met de vraag zitten: Is dit een wereld waarin ik of mijn (klein)kinderen willen leven? Het boek is hier te bestellen.