Komt de Neanderthaler weer tot leven?

Neanderthaler weer tot levenWetenschappers zijn in staat om DNA uit te lezen uit botten die honderdduizend jaar oud zijn. Dit was afgelopen week in het nieuws. Dat kunnen we combineren met de berichten over CRISPR-Cas, de techniek om DNA eenvoudig aan te passen. Zou het dan mogelijk zijn dat binnenkort de Neanderthaler weer op aarde verschijnt?

DNA uitlezen van honderdduizend jaar terug

De geneticus Svante Pääbo (1955) heeft zijn loopbaan besteed aan zijn fascinatie om ooit DNA uit een Egyptische mummie te isoleren. Aanvankelijk leek het in 1985 te zijn gelukt. In Nature verscheen zijn artikel. Achteraf gezien denkt hij dat ze het fout hadden. Waarschijnlijk ging het om vervuilingen van de onderzoekers zelf. En was het DNA dus van de onderzoekers. Ondanks deze blunder heeft Pääbo zijn technieken alsmaar verbeterd. En hij is dus nu in staat om vanuit botten die honderdduizend jaar oud zijn het volledige DNA uit te lezen. In botten en specifiek in het harde bot het rotsbeen, het deel van de schedel waarin de gehoorbeentjes zitten, blijven de DNA-sporen lang bewaard. Svante Pääbo heeft nu de complete DNA-volgorde van een Neanderthaler, die 50.000 jaar geleden in Kroatië leefde, in zijn bezit.

CRISPR-Cas, de DNA-schaar

Met CRISPR-Cas kan DNA exact worden aangepast waar men wil. Erfelijke ziektes kunnen eruit worden geknipt. Om vervolgens te worden vervangen voor goede “onderdelen”. Daarna kan het in een eicel worden geplant, welke weer in de baarmoeder van een draagmoeder kan uitgroeien tot een volwaardige baby. Een baby die bijvoorbeeld de erfelijke ziektes niet meer heeft. Lees hier meer over CRISPR-Cas.

DNA uitlezen en CRISPR-Cas gecombineerd

Een beetje zinspelen op de mogelijkheden. We nemen het DNA van de moderne mens. We vergelijken het met het uitgelezen DNA van de Neanderthaler. Het DNA van de mens passen we met behulp van de CRISPR-Cas aan zodat het gelijk is aan het DNA van de Neanderthaler. Vervolgens hebben we een levensvatbare eicel van een Neanderthaler. Wat wordt er over het hoofd gezien? Zijn we nu technologisch in staat om de Neanderthaler weer tot leven te brengen? Een bizarre gedachte.

De Biomens

Een andere bizarre gedachte is het klonen van mensen zonder bewustzijn. In de thriller de Biomens is dit werkelijkheid geworden. De thriller is hier te bestellen.