De tweede dag ging de mens klonen

Het begin van klonen: DNA (Deoxyribonuclein acid)

Allereerst een introductie over DNA. De afkorting DNA is afkomstig van het Engelse deoxyribonuclein acid. Het bevat de erfelijke informatie in alles wat leeft. Het maakt elk levend wezen uniek. In het lichaam van de mens zitten wel 40 miljard cellen. In elke cel zit hetzelfde DNA. De ontdekker van DNA is Johan Friedrich Miescher. Uit ziekenhuisafval haalde hij pus. Hieruit haalde hij vervolgens witte bloedcellen met DNA erin.

Klonen

Het DNA ziet eruit als een wenteltrap. De treden van de trap kunnen uit vier onderdelen bestaan. In de afbeelding hierboven hebben deze onderdelen de kleur groen (Adenine), paars (Thymine), rood (Cytosine) en blauw (Guanine). De onderdelen hebben elk een letter gekregen: A, T, C en G. Een aantal “traptreden” achter elkaar is een gen. Elk gen bepaalt een eigenschap. Bijvoorbeeld de kleur van de ogen, haren of huid. Bij elkaar heeft een mens circa 30.000 genen.

Klonen en schaap Dolly

Bij klonen ontstaat een identieke genetische kopie. Het is kunstmatig en een ongeslachtelijke voortplanting. Er is ook altijd sprake van menselijk ingrijpen. Hieronder een figuur hoe klonen in zijn werk gaat.

Klonen

Allereerst heb je twee cellen nodig. Een cel van het dier dat je wilt klonen. Dit kan bijvoorbeeld een huidcel zijn. Hieruit haal je de kern, waar het DNA in zit. Vervolgens neem je een eicel en hier haal je ook de kern uit. Je hebt nu een lege eicel. In deze lege eicel stop je de kern die uit de huidcel is gehaald. Deze eicel wordt in de baarmoeder van een draagmoeder gebracht. Na de draagtijd komt een genetisch identiek schepsel op de wereld. De kloon is voortgekomen uit slechts een ouder.

In 1984 werd het eerste zoogdier met deze technologie als kloon op de wereld gezet. De kern kwam uit een embryonale cel. Meer bekendheid heeft het schaap Dolly gekregen. Deze is als eerste gekloond door een kern te halen uit een volwassen huidcel. Daarna zijn veel verschillende zoogdieren gekloond. Van muizen tot paarden. Begin 2018 maakten Chineze wetenschappers bekend dat zij apen hebben gekloond. Met precies dezelfde techniek als van schaap Dolly.  De apen behoren samen met de mensen tot de primaten. Genetisch schelen we maar 4% met de apen. Mensen klonen lijkt nu nog maar een kleine stap van ons verwijderd.

Klonen is niet eenvoudig

Eenvoudig is klonen niet. Veel gekloonde embryo’s sterven tijdens de zwangerschap. Na de geboorte blijken veel gekloonde dieren niet gezond te zijn. Zo krijgen ze vaker kanker, hebben afwijkingen en het afweersysteem is niet goed. De oorzaak hiervan wordt gezocht in het feit dat het erfelijk materiaal, het DNA, al “oud” is voordat het gekloonde dier geboren wordt. Desondanks is het klonen in een grote stroomversnelling geraakt. In Zuid-Korea kan je huisdier gekloond worden, de Argentijnen klonen paarden voor hun polowedstrijden en de Amerikanen klonen hun beste runderen.

Polopaarden in Argentinië

Eind 2017 won de bekende polospeler Adolfo Cambiaso een prestigieuze polowedstrijd in Argentinië. Tijdens de wedstrijd reed hij op zes verschillende paarden. Op zich niet opmerkelijk: Cambiaso is een van de beste polospelers. Opmerkelijk is dat de zes paarden klonen waren van 1 paard. En dat hij dit voor het eerst op een belangrijke polowedstrijd deed.Tijdens een polowedstrijd wordt er regelmatig van paarden gewisseld door de ruiter.

Klonen

Het is een intens spel dat ook “hockey te paard” wordt genoemd. In een wedstrijd nemen 2 teams van elk vier ruiters het tegen elkaar op. Het team waar Cambiaso in speelde was het eerste team dat gekloonde paarden omarmde. Sinds 2013 zijn gekloonde paarden toegestaan bij polowedstrijden. In Argentinië zijn er geen wettelijke beperkingen voor het klonen van dieren. Gekloonde paarden worden dan ook steeds populairder in deze sport.

Huisdieren in Zuid-Korea

In Zuid-Korea kun je al een aantal jaren je huisdier laten klonen. Voor 50.000 euro wordt daar een jonge kloon gemaakt van je oude zieke hond of kat. En heb je voor vele jaren weer fysiek hetzelfde huisdier. In Europa is dit verboden. Dit verbod is te omzeilen. Je mag huidweefsel van een dier afnemen als het geopereerd wordt. Dit huidweefsel is voldoende om in de Koreaanse laboratoria te verwerken tot een kloon. Als je aan de Koreanen vraagt waarom ze huisdieren klonen geven ze het volgende antwoord: “Omdat het kan. Mensen klonen vinden we te ver gaan, dieren niet.”

Beste vlees voor de BBQ

Klonen
(Afbeelding: Wikicommons)

In de Verenigde Staten is klonen ook toegestaan. Hier worden bijvoorbeeld de runderen die het beste vlees voor de BBQ geven gekloond. Ze hebben zelfs geprobeerd om een rund dat al enkele uren geslacht was te klonen. Na de slacht bleek het rund uitzonderlijk goed vlees te hebben. Ze hebben cellen uit het geslachte dier genomen. Vervolgens de kern hiervan in een lege eicel gestopt en via een draagmoeder kwam een identiek rund ter wereld. Op deze manier is een nieuwe lijn runderen ontstaan met uitzonderlijk goed vlees voor de BBQ. Minstens zo bijzonder is dat klonen verboden is in Europa. Ondertussen is het zo goed als zeker dat vlees van nakomelingen van in de Verenigde Staten gekloonde runderen in Europa is beland. Dit is namelijk niet de controleren.

 

De Mens als Schepper dag 2: Klonen

De Mens Als SchepperDe nabije toekomst is dichterbij dan we beseffen. Huisdieren worden nu al gekloond. Erfelijke ziektes voorkomen is een kwestie van nog enkele jaren, zo is de verwachting. In de jaren 20 van deze eeuw is de kans groot dat we uitgestorven mammoeten weer tot leven kunnen brengen. Met eenvoudige uitleg en duidelijke afbeeldingen neemt Jan-Hubert van Rensen de lezer mee in deze bijzondere ontwikkelingen.

In het gratis te downloaden naslagwerk “De Mens als Schepper” zijn alle 7 dagen te lezen. Dit is geschreven naar aanleiding van de vele positieve reacties op de debuut thriller “De Biomens”. Deze is hier te bestellen.